Resum de les "Jornades Rol en Català"

Com molts sabreu, ara fa un mes, amb motiu de la festivitat de Sant Jordi, vam decidir fer un homenatge a la nostra llegua dedicant-li un dia complet als jocs de rol en català. Per a acompanyar-nos i donar-nos suport en aquesta tasca vam tenir el plaer de rebre la visita d'un dels editors que conforma l'editorial Maqui Edicions, dedicada entre altres coses a la publicació de jocs de rol en català.

Abans de res i més enllà de complir amb un convenient protocol, volem agrair sincerament l'esforç fet per en Joaquim Ball-llosera per venir-nos a vore des de tan lluny i per regalar-nos el seu temps com a director de joc i les seves experiències en el món editorial. Un bon grapat de nosaltres vam tenir l'oportunitat de parlar força amb ell i us puc assegurar que la passió que desprèn per aquesta cultura i per la nostra llengua, segurament compartida per la resta de Maqui, és digna d'admiració.

Ens va assegurar que estava satisfet amb la jornada i gratament sorprès perquè hi hagués tanta "vida rolera" més enllà de les grans capitals (tanta i tant moguda). Bé, confesso que no recordo les paraules textuals, però suposo que sí que devia estar ben encantat amb tot allò, doncs ho va comentar en diverses ocasions amb un somriure a la cara.

Pel que fa a les Jornades mateixes el calendari es va complir tal com estava programat. El representant de Maqui ens va oferir una xerrada sobre els orígens i el desenvolupament de l'editorial, així com també ens en vam poder assabentar d'alguns dels seus propers projectes. Com ja sabrà tothom a aquestes altures ells mateixos estan en procès de publicar Aquelarre en català, proposta que, per cert, va venir de la mateixa Nosolorol, segons ens van explicar. També ens van deixar ben clar el seu objectiu principal com a professionals del sector i que no és altre que buscar i publicar propostes roleres innovadores, alternatives, indies... més enllà dels "blockbusters" del rol que acostumen a publicar la major part de les editorials del país. Per altra banda, això sí, ens van confessar que de forma excepcional hi ha una sèrie de jocs que ells cataloguen dins el bloc del corpus dels jocs de rol, que estarien disposats a publicar, com per exemple el Món de Monstres (inspirat en Dungeons & Dragons Bàsic) o el mateix Aquelarre.

Joaquim també va tenir un moment per presentar-nos físicament tots els jocs que havien publicat fins al moment (amb firma d'exemplars inclosa). I després ens van fer una partida de demostració al joc de rol Etern Estiu, una de les seves últimes publicacions. La sensació general un cop acabada la partida va ser força positiva i val a dir que aquest va ser un dels jocs de Maqui que més va despertar l'interès dels assistents (prova d'això és que molts vam acabar amb una còpia a la motxilla al finalitzar la tarda).

Per acabar, menció especial hem de fer, per cert, a les partides d'Aquelarre (on els personatges havien d'evitar al mort del bisbe de Tortosa) i de Tirant lo Blanc (inspirada directament en el relat de Sant Jordi), preparades especialmente per a l'ocasió per alguns dels nostres esclavitzats directors de joc (tranquils, en acabar els vam donar un tros de pa i van tornar a la gàbia... sí, els vam canviar la palla i tot per a què dormissin ben netets!).
 

Hem posat a la disposició de tothom els vídeos de la xerrada, que estan penjats al YouTube. Sabem que la qualitat no és tan bona com es voldria, però els nostres mitjans són limitats i hem de donar gràcies (i molt) a què algunes persones es fessin responsables de grabar l'esdeveniment.



Tercera part: https://www.youtube.com/watch?v=tcczO2Kztq4

Comentaris

Entrades populars